Jadłospis

 

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze.

Nasze atuty:

  • 4 pyszne posiłki dziennie, także dla dzieci z dietą eliminacyjną, posiłki są nielimitowane,
  • Napoje dostępne są dla dzieci przez cały dzień kiedy tylko tego potrzebują. Do picia dzieci otrzymują wodę mineralną, przecierowe soki owocowe, herbatki oraz przygotowywane w przedszkolu kompoty z minimalną zawartością cukru. Do słodzenia używamy także miodu.
  • Dzieciom proponujemy ciekawe potrawy – różnorodność smaków mają pomóc dzieciom odkryć świat doznań kulinarnych,
  • Zrezygnowaliśmy z kupnych słodyczy na rzecz przygotowywanych w naszej kuchni  deserów.
  • W jadłospisie dominują świeże warzywa i owoce, które dzieci otrzymują przy okazji każdego posiłku
  • W placówce zostały opracowane oraz wdrożone zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP/GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznego punktu kontrolnego (HACCP). Dzięki systematycznym szkoleniom pracowników i ciągłemu doskonaleniu wdrożonego systemu GMP/GHP/HACCP nieustannie zwiększamy bezpieczeństwo przygotowywanych w naszym przedszkolu posiłków. Pracownicy przedszkola są świadomi swojej odpowiedzialności za bezpieczeństwo wytwarzanych posiłków.
  • Nie zmuszamy dzieci do jedzenia, a mimo tego nie ma u nas „Niejadków”

    Poniżej przestawiamy aktualne menu:

 

jadłospis